Chuck Prophet And The Mission Express
Rebel Star
Dom omladine Beograda, sala Amerikana
17. april 2013.

20. april 2013.

 
 
 
  Ove večeri smo videli i čuli jedan od najboljih koncerata kojima sam prisustvovao u Beogradu. Ono što je Chuck Prophet pružio publici u Domu omladine graničilo se sa čudom.

Kao predgrupa nastupio je bend Rebel Star, koji je nedavno održao zapažen koncert u klubu Doma omladine. Ovoga puta njihova svirka bila je nešto energičnija a specijalna gošća Ika pevala je u dve poslednje pesme "Anđeli" i "Rebelstar".

Sa zakašnjenjem od 20-tak minuta Chuck Prophet se u pratnji svog benda The Mission Express pojavio na bini i ubrzo opčinio prisutne svojom muzikom, glasom i gitarističkim sposobnostima.

Pošto sam ga gledao davne 1989. godine u Londonu, u Town and Country Clubu, kao člana grupe Green On Red očekivao sam visoko kvalitetnu svirku. No dobio sam mnogo više, jedan od najboljih koncerata održanih u našem gradu.

Svirajući dosta pesama sa novog albuma Temple Beautiful koji je tematski posvećen njegovom rodnom gradu, San Franciscu, Chuck nije zaboravio stare favorite, pa smo čuli "Credit" (sa albuma Homemade Blood ), "All Over You", "Hot Talk" i "Automatic Blues".

Jedna od najlepših i najbolje izvedenih pesana "Sumertime Thing" pokazala je svo majstorstvo obojice gitarista (Chuck i James DePrato) i podsetila na onu „vožnju gitara“ kakvu imaju Allman Brothers Band. Solaže su se smenjivale, a publika nije mogla da veruje čemu prisustvuje.

Nove pesme "Temple Beautiful", "White Light, Big City" (posvećena Harvey Milku), "Left Hand, Right Hand" (posvećeno grupama koje u svom sastavu imaju muzičare braću kao što je to slučaj sa braćom Davies, Everly...) i predivna "Castro Halloween" (sa upečatljivim slide motivom) ili "Willie Mays At The Bat" su ukazale koliko je novi album superioran. Obrade "Shake Some Action" Flaming Groovies-a, "Sorrow" (duo sa suprugom Stephanie Finch) i nova verzija starog hita Chuck Berry-ja takođe su oduševile prisutne.

Pouzdana ritam sekcija Kevin White (bas) i Kyle Caprista (bubanj, prateći vokal) su bili osnova za izuzetno emotivno i superiono muziciranje klavijaturistkinje Stephanie Finch (takodje prateći ali i glavni vokali) i vulkansku energiju i božanski gitaristički rad Chuck Prophet-a i James DePrato-a. Stephanie se pred kraj koncera latila i akustične gitare tako da je na bini bio triling gitara, DePrat je svirao dvovratu gitaru, a Chuck Prophet je bio esencija energije, suptilnosti, majstorstva i zabave.

Zafrkavanje na račun diskova koji su bili na prodaju (kao i DVD i majice) u stilu "ko kupi 1000 diskove može da ima sex sa bilo kojim članom benda", i "da vam kažemo da vas volimo", samo su još više užarili već dobro zapaljenu publiku.
Ceo bend je izgarao na sceni, pa se može reći da je poslednja pesma "You Did" predstavljala vrhunac čitavog koncerta.

Chuck u fenomenalnom izdanju, opasan bend, šale, vicevi, priče, anegdote... sve su to razlozi zbog čega ovaj nastup možemo smatrati najvišim dometom onoga što je zaista rocknroll i šta je zaista pravi pravi, nezaboravni koncert, melem za dušu svake osobe koja zna da su ovo bili trenuci vrhunca u njihovim životima, “daleko od svakodnevne razuzdane gomile“.

tekst - slobodan vlaketić
foto - Chuck Prophet Plakat

 
 

koncerti


Guarana Long Night 3 Fest
Dom omladine Beograda
30.03.2013.




Veliki prezir
Dom omladine Beograda
15.03.2013.




Ritam nereda
Božidarac Beograd
15.03.2013.




Denis & Denis
Mikser House Beograd
07.03.2013.




Josipa Lisac
Sava Centar
14.02.2013.




Rebel Star
My Buddy Moose
Dom omladine Beograda
09.02.2013.